Idag tänkte jag ta upp ett ämne som handlar om ett väldigt konstigt belöningssystem som dom allra flesta "bantare" verkar ha ett nära förhållande till.

Låt oss börja med ett exempel:

Personen X ska börja banta, den första tanken är att allt godis, läsk och kaffebröd ska tas bort. Det låter ju bra så långt.

Allt fungerar bra fram till mål 1, som i detta fallet är 2 veckors tid. DÅ, kommmer såklart en välförtjänt belöning som denne X nu ska ge sig själv. Vad är då belöningen undrar man? -JO, såklart något, helst massor av det, DET man hållt sig undan i dessa 2 veckor!!

Varför måste man belöna sig med socker efter att ha hållt sig borta från socker i 2 veckor? Det finns ju massor av andra saker att belöna sig själv med. En finare middag, ett besök på bion, köpa någon schysst tröja m.m m.m....

Så, planera alla typer av belöningar långt före den belöningsdagen kommer, så blir belöningen ett bra val istället för ett dåligt, som dessutom kommer att ge ett onödigt sug, ett onödigt påminnande om hur "gott" det var med godis etc.

 

Att tänka på under dessa 2 första veckor då?

Det tar några dagar för vår kropp att vänja sig vid en ny typ av kost, i detta fallet Paleo såklart. Oftast får man lite trötthetskänsla, huvudvärk och kanske lite ont i magen dom första dagarna. Men det går oftast över på 3-4 dagar. I övrigt är det väldigt viktigt att ta 1 dag i taget, se till att man har en bra plan när det gäller all kost och att man håller sig till den. Så fort suget träder in och vill ta över händerna och hjärnan så finns det 4 mentala sätt att ta över kontrollen av den "felaktiga" känslan.

-Jag får inte!
-Jag kan inte!
-Jag vill inte!
-Jag behöver inte!

Dessa 4 små talesätt är väldigt värdefulla.
Det är också väldigt viktigt att man skriver en ordentlig inköpslista och handlar för en hel vecka, helst 2 veckor och skapar en matsedel för både frukost, lunch, middag och ett ev. mellanmål.
Efter 2 veckor och en prickfri "belöningsdag" så brukar man oftast både ha läst på och lärt sig, vant sig, fått gnistan att förtsätta sin nya livsstill/kost, då är det lättare att gå vidare.

Viktigast av allt, om det är en viktnedgång man är ute efter, är att INTE se sig blind på vågen, utan mät din midja, lår, armar osv istället. Det ger ett hälsosammare bevis för att kroppen har gjort en sund förändring. Skulle det nu visa sig att både vågen (om man nu ändå tänker väga sig) och måttbandet visar på ett oförändrat resultat så ska man inte dra för stora växlar på det. Med all sannolikhet så mår kroppen redan nu mycket bättre, och de synliga resultaten kommer att komma! Snabbare för en del, långsammare för en del andra.

 

Till sist då!

Hur ser en Paleokost ut? Jo, den kan se ut på många olika sätt beroende på hur hård man vill vara, på vilket "paleosätt" man vill leva. Grunden är att man äter enligt årstiderna och det finns väldigt goda anledningar och fakta till varför man gör det. Urtidsmänniskan åt alltid det som fanns tillgängligt, året runt. På sommaren var det rikligt med grönsaker och bär, då åt man det och laddade kroppen med viktiga ämnen för att klara sig över höst/vinter.
Hösten åt man mycket frukt då detta var mer tillgängligt.
Året runt åt man mycket kött/fisk/fågel, vissa dagar mer än andra, det berodde mest på jaktlyckan. Men detta är som sagt en väldigt grov, fjuttig grund. Att läsa på om Paleo är väldigt intressant och ger inte bara värdefull information om hur vi levde med kosten, det ger också en inblick i hur vi tränade vår kropp, hur vi bodde och levde, hur vi fick kämpa för att få maten på bordet, ja allt!
Och allt detta kan då med fördel mixas ihop och användas i dagens samhälle, då är bl.a träningsformen cross-fit född, då är kosten Paleo född, man får förståelse för hur alla dessa kombinationer ger oss den styrka, uthålligthet, må-bra-känsla, och respekt av sin egna kropp vi behöver.

Min kost då?:

Frukost: 2 ägg, 100G protein och vatten

Lunch: 200G protein, 3 DL ovanjordgrönsaker, fiskleverolja och vatten

Mellanmål: 1 grönt äpple, 30G nötter eller 100G kallskuret kött.

Middag: 200G protein, 3 DL rotfrukter, vatten

Undantag max 1 gång i veckan: Liten bit ost, någon skvätt grädde, någon sked fet creme fraishe, en liten bit korv under 75% kötthalt.

-Paleo for life!