Tja! Nu var det visst ett tag sedan jag skrev något i bloggen, men nu idag tänkte jag skriva lite om hur jag har lagt upp min träning kontra kosten.
Till att börja med så var jag vansinnigt orolig över min axelskada som förföljt mig i över 3 års tid, så jag tänkte börja i ett mycket lugnt tempo och köra många repetitioner på lägre vikt, allt för att bara komma igång.
Jag höll i det upplägget i ca 6 veckor innan jag växlade upp tempot en aning, och axeln höll jättebra och håller fortfarande än idag.

Mitt egna mål har alltid varit att träna intensivt, korta ca 45 minuterspass, ha tävling i sikte inom antingen styrkelyft eller showlifting, eller varför inte båda två!
Många som tränar styrketräning tränar oftast alldeles för långa pass, gärna flera muskelgrupper per dag vilket i längden bara leder till skador, uttråkning och dålig utveckling av muskler m.m.
Jag kör alltid endast en enda muskelgrupp per dag just för att kunna maxa ur allt krut jag har på just den muskeln, och inte ha långdragna pass där man blir uttråkad. Det ska gärna vara explosivt, tunga vikter, många variationer, gärna "viktstegar", och alltid mellan 6-8 rep/set.

Mitt schema ser ut ungefär såhär:
Dag 1: Bröst. 15-18 set.
Dag 2: Biceps/Triceps. 18-21 set (Försöker oftast träna cardio mellan muskelgrupperna så underarmarna får lite vila, eller morgonpass/kvällspass)
Dag 3: Rygg 18 set.
Dag 4: Axlar 18 set.
Dag 5: Bara cardio, gärna intervaller. 20-30 minuter.
Mage och ben lägger jag in då och då.
Magen tränar jag oftast i hårt tempo i variernade övningar i ca 15 minuter, som avslutning på ett pass.

Kosten Paleo då?
Jag var väldigt tveksam till en början hur min kropp skulle reagera på den nya kosten, om jag skulle ha tillräckligt med energi att träna hårt. Om jag skulle utvecklas i samma tempo som jag alltid gjort tidigare i min karriär. Och nu med viktnedgång under träningsperioden istället som för förr. viktuppgång.

Till min stora förvåning har jag haft otroligt med energi, aldrig någonsin i mitt liv känt ett sånt liknande energipåslag i kroppen. Jag har fått ett mycket snabbare resultat både styrkemässigt som kroppsmässigt. Min kost baseras på ca 50-60% protein och det märks att kroppen tillgodogör allt detta protein på bästa sätt.
Energin som jag får från grönsaker, rotfrukter, fett är absolut tillräckligt för att ha energi från morgon till kväll, många gånger 2 träningspass per dag.

Många som lever enligt paleo vill också träna på ett paleolitiskt sätt, dvs, äter man som urtidsmänniskan gjorde i huvudsak, så varför inte leva och träna som dom gjorde?
Där kommer den nya formen av träning in, crossfit, som enligt mig är träning på bästa sätt där man utnyttjar både styrka, koordination, uthållighet, många gånger med hjälp av sin egna kroppsvikt. Jag själv har inte provat på detta ännu, men kommer sannolikt att på sikt göra det.

Lite kort om just crossfit.

CrossFit är ett styrke och konditionsprogram byggt på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet

Människans värld är full av rörelser. Vi utför rörelser som stå, sitta, kasta, lyfta, putta, dra, klättra och springa helt naturligt. Vi har gjort detta sedan urminnes tider. De är en del av vår design.

Det är dessa naturliga rörelser som ligger till grund för övningarna som inkluderas i CrossFit-träningspass.

Träningen är väldigt effektiv och rolig! En central del av CrossFit är att övningarna utförs mot klockan. Antingen ett givet antal övningar så snabbt som möjligt. Eller en given tid under vilken du skall utföra så många rundor du kan av ett visst antal övningar. Detta gör att du hela tiden kan se framsteg och tävla med dig själv eller en kompis. Du får svart på vitt varje pass hur du utvecklas! Det är sällan ett pass är längre än 30min.

Variationen i övningarna är central. Passen varieras med tid och olika övningar: tunga lyft, lätta lyft, kroppsviktsövningar, många eller få antal repetitioner, löpning, rodd, hopp, simning m.m.