Bertil nickar skamset och börjar inse att denna bantningskur kanske inte var så lyckat som det först verkade… eller som den där coachen sade. Men drinken innehåller i alla fall inget fett, säger han i ett desperat försök att rädda sig lite. Precis säger doktorn, det är det som är problem nummer två! Du behöver fett Bertil och kolhydraterna i dina drinkar kommer från majsstärkelse, potatisstärkelse och socker. Vad du i realiteten har gjort är att du ätit precis lika dåligt under dessa veckor som du tidigare gjort - samma skit om vi nu skall tala klarspråk - fast i tio gånger mindre portioner. Mjölken och sojan har hindrat dig från att ta upp näring därav har du fått näringsbristen. Sockret har gjort dig insulinresistent. Detta kommer att göra dig fet direkt då du börjar äta igen. Potatisen och majsen vill jag inte ens tala om och frånvaron av fett har urlakat dig mentalt. Tar vi och tittar lite närmare på din kropp Bertil så ser vi att du blivit mindre för all del, men minskningen är inte bara fett min vän, du har förlorat en himla massa muskelmassa också.

Nu mår Bertil riktigt illa. Hur ska jag göra då? frågar han. Tag med dig det jag sagt och fråga din coach om detta. Kan kan heller hon övertygande besvara någon av dessa frågor, ja då kan du fortsätta med den dieten annars kommer du tillbaka till mig så ska vi ordna det hela.

Nästa dag frågade Bertil sin coach om dessa saker och inte kunde han besvara en enda av dessa. Så vad föreskrev doktorn då? Ät kött, sa han. Ät när du är hungrig, Ät fågel, fisk, nöt, fläsk och vilt. Ät växter och drick vatten. Ät bär när dessa är i säsong. Njut av maten och se till att bli mätt. Skär inte bort fettet utan ät det. Undvik socker, läsk, godis och skippa bröd, pasta och allt som innehåller gluten, laktos och tillsatt fruktos. Ät en frukt varje dag under säsong och tag en liten näve valnötter, mandlar, makadamia eller pekannötter till frukost. Undvik all form av processad mat. Ät makrill, sill och lax tre gånger i veckan och undvik allt vad soja och baljväxter heter. Och sist men inte minst gå och lägg dig i tid.

Som jag sade i inledningen är det en sak att gå ner i vikt och en annan att leva hälsosamt. Vad du vill göra är upp till dig. Mitt förslag är att leva gott. Att leva gott är för mig liktydigt med paleo. Att leva gott är för Bertil numera också liktydigt med paleo. Förresten så har Bertil numera inga problem med uppsvälld mage, humörsvägningar eller svimningsanfall. Bertil är numera energisk, glad och bänkpressar mer än han någonsin gjort. Utöver detta väger han sig aldrig och frågar du efter hans vikt säger han att han inte har en aning men att han gärna lyfter på tröjan och visar sin nya sexpack!

Källa: Morgan Sultán. Mer välskriven och nyttig information/läsning finns att läsa här:
http://training.norabio.se/#post46